torstai 25. syyskuuta 2014

Syyskuun kattaus: Fed Up & kotimainen omena

Elokuun jälkeen tulee syyskuu, tosin edellisestä dokkarisuosituksesta on jo 13 kuukautta. Olen ilmeisesti juuttunut katsomaan ja päivittelemään jenkkien elintapoja, mutta mitä USA edellä sitä EU perässä, tai jotain.

Tämän vuoden tammikuussa ensi-iltansa saanut Fed Up -dokumentti hyökkää suoraa päätä länsimaista ruokavaliota vastaan, pyrkii demonisoimaan lisätyn sokerin (ja muut makeutusaineet) ja esittelee etujärjestöjen lobbausmahtia. Kuvitan kirjoitusta dokumentista poimituilla sitaateilla, joihin olen yrittänyt kaivaa kirjoituksen loppuun tieteelliset lähteet. Ohessa on myös dokkarin raflaava traileri.

"This year, for the first time in the history of the world, more people will die from the effects of obesity than from starvation."


Makeaa mahan täydeltä


Dokumentti henkilöytyy neljään 12–15-vuotiaaseen (ja 96–180 kiloa painavaan) lapseen, joiden videoidut ruokapäiväkirjat ovat sokeria täynnä. Dokumenttiin valituista otoksista koostettu vuorokauden ruokaympyrä sisälsi 40 teelusikallista (160 g, 650 kcal) lisättyä sokeria. USA:n sydänyhdistyksen suositus on 6–9 teelusikallista.

"Sugar is eight times more addictive than cocaine."

Vegaanina olen tottunut ohittamaan suurimman osan kauppojen elintarvikehyllyistä, mutta dokumentin traileriinkin nostettu väite lisättyä sokeria sisältävien elintarvikkeiden osuudesta sai minutkin pysähtymään. Ratsasin jääkaappini ja löysin kaksi lisättyä sokeria sisältävää tuotetta, sinapin ja sriracha-kastikeen.

Paheeni appelsiinitäysmehun voi periaatteessa laskea myös sokerituotteisiin. Kuiva-ainekaapissa on taas kilokaupalla energiageelejä. Mainittu 80 % osuus on ilmeisesti pyöristetty vuonna 2012 ilmestyneestä Use of caloric and noncaloric sweeteners in US consumer packaged foods, 2005-2009 -tutkimuksesta.

Vertailun vuoksi tänä vuonna päivittyneiden Suomen ravitsemussuositusten mukaan lisättyjen sokereiden määrä tulisi jäädä alle 10 prosenttiin vuorokauden kokonaisenergiansaannista. Aktiivisena treenipäivänä kulutan arviolta reilu 3 000 kilokaloria. Yksi 40 gramman energiageeli sisältää 90 kilokaloria, joten niitä ei pitäisi popsia (säännöllisesti) päivittäin kolmea enempää.


Kurkusta alas vaikka väkisin


Teollisuuden etujärjestöt ovat vahvoilla erityisesti Yhdysvalloissa. Dokumentin mukaan ne ovat mm. vesittäneet vuoden 1977 ravitsemussuositukset (McGovern Report), kaataneet WHO:n suositukset lisätyn sokerin määrästä vuonna 2002 (TRS 916) ja lisänneet kouluruokaloissa pizzan (tai ainakin tomaattikastikkeen) vihannesten listalle.

Dokumentti tarjosi ahaa-elämyksen käsittelemällä laajalle levinnyttä maitoteollisuutta. En ollut aiemmin tullut ajatelleeksi, että rasvattomien maitotuotteiden rasva pitää saada takaisin hyötykäyttöön. Niinpä teollisuus on panostanut juuston markkinointiin ja insinöörit ovat keksineet lisätä juustoa esimerkiksi pizzan reunuksiin ja täytteiden alle, ylle ja väliin.

Sittemmin olen katsonut myös hymyilevää Elastista uudessa valossa. En ole täysin perillä laktoosittomien maitotuotteiden valmistusprosessista, mutta jäin miettimään, mihin kaikki se maidosta erotettu laktoosi oikein käytetään?

"Soda is the cigarettes of the 21st century."

En tiedä miten suuri vaikutus Fed Up -dokumentilla on ollut, mutta sokerin terveysvaikutukset ovat nousseet isoksi puheenaiheeksi Yhdysvalloissa, jopa Helsingin Sanomat uutisoivat siitä. Virvoitusjuomajätit ovat huolissaan kansalaistensa terveydestä tai ainakin yhtiönsä liikevaihdosta. Niinpä ne ovat tarjoutuneet korjaamaan tilanteen tuomalla markkinoille pienempiä pakkauskokoja ja korvaamalla sokerin yhä enenevässä määrin muilla makeutusaineilla.


Vihertävä omenasmoothie


Esimerkiksi Satokausikalenteri on nostanut puheenaiheeksi hedelmien ja vihannesten laatuvaatimukset. Ja aivan kuten joka marraskuista autoilijat yllättävää talvea, niin joka syyskuu kuuluu vähintään päivitellä hukkaan menevää omenasatoa.

Kävin poimimassa maahan pudonneita omenia isäni takapihalta. Valtaosan omenoista surautin smoothieksi oheisen yksinkertaisen ohjeen mukaisesti.

Kakkosluokan omenat matkalla soseeksi. Kahden litran kannuun mahtui ~800 g
omenalohkoja. Varsinainen voimajuoma ei ollut erityisen kuvauksellinen.

3 tuopillista:
  • 800 g omenaa
  • 0,5 l vettä
  • kourallinen cashewpähkinöitä (~50 g)
  • kaksi lehteä lehtikaalia ruotoineen (~40 g)

Pilko omenat. Poista siemenkodat, mikäli tehosekoittimesi on köyhä. Revi joukkoon trendikästä lehtikaalia. Suurusta setti cashewpähkinöillä. Lisää vesi ja sekoita tasaiseksi. Juo sellaisenaan tai syö myslin kanssa.

Ohjeen mukaisesti valmistetussa 100 grammassa smoothieta on ~43 kcal, ~1 g proteiinia, ~1,7 g rasvaa, ~5 g hiilihydraatteja ja ~1,3 g kuitua. Fun fact: 50 grammassa cashewpähkinöitä on yhtä paljon kaloreita, kuin 800 grammassa omenoita.

Lisää luettavaa / dokumentissa mainittuja lähteitä:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti